Vásárlás az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung támogatásával, 2011

Kele Judit

I am a Work of Art (1979 - 1984)

Kele Judit képzettsége szerint textilművész, díszlet- és jelmeztervező, 1981 óta él Franciaországban, ahol 1986 óta a televízió számára készít filmeket.
A Textil textil nélkül (1979) című munkáján szövőszéken, lánc- és vetülékfonálként fekszik, ő maga a mű. A Szépművészeti Múzeumban folytatta a gondolatot, egy kölcsönadott El Greco festmény üres helye előtt ülve kiállított műtárgyként tekinthették meg a látogatók. 1980-ban Georges Boudaille meghívta a párizsi biennáléra, ahol önmagát műtárgyként elárvereztette. A Liberationban hirdetést adott fel, amelyben kelet-európai művésznő férjet keres. A válaszolók közül választotta ki azokat, akik licitáltak rá. Később a vevő és a „műtárgy” házasságra lépett. 1985-ben, az utolsó párizsi biennálén Csókolom című zenei performanszával vett búcsút a képzőművészettől.
Kele Judit a művészet és az élet egybefonódásának avantgárd eszményéhez nyúl vissza, s azt következetes módon megvalósítja: 1979 és 1985 között műtárgyként élt. Munkájával megkérdőjelezi a műtárgy-fetisizmust, a heroikus (férfi) művészszemélyiség ideálját. Szembeállítja a pénzben kifejezhető értékeket a valódi emberi értékekkel. 2009-ig (Illetékesség és provokáció kiállítás, Dunaújváros) a mű csaknem láthatatlan volt, s ez a magyar neoavantgárd feltáratlan területeire is felhívja a figyelmet.
(Turai Hedvig)
« VISSZA  

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!